Luin Tracy Chevalierin kirjan Tyttö ja helmikorvakoru. Pitkästä aikaa sattui käteeni kirja, jota en olisi raaskinut laskea hetkeksikään, ennenkuin olen lukenut sen loppuun.

1972592.jpg

Kirja kertoo taidemaalari Vermeeristä ja se sijoittui 1600-luvulle. Vaikka kirjan pähenkilö on ihan selvästi Vermeer, kirja kuitenkin kertoo enemmän naisista, jotka pyörivät hänen elämänsä ympärillä. Itse Vermeer itseasiassa jää aika vähälle huomiolle kirjassa.

Kirjan toinen päähenkilö on nuori piikatyttö Griet, joka joutuu lähtemään Vermeerin taloon piiaksi. Hän siivoaa ateljeeta ja uppoutuu siellä täysin maalauksien maailmaan. Hän pääsee tutkimaan läheltä jokaista taulua ja sen maalaamista.

Lopulta Vermeer haluaa maalata myös Grietin, johon hän ei kuitenkaan suostu helposti. Lopulta hän maalaa Grietin yksin katsomassa olkansa yli. Maalauksen takia Griet joutuu lähtemään talosta.

Kirja oli aivan uskomattoman ihana. Vaikka siinä ei ehkä puhuttukaan maailman helpoimmista asioista, eikä e ollut kovin kevyttä lukemista, oli se äärimmäisen kiinnostava. Pidin tarinasta valtavasti ja myös kirjailijan jälkipuheesta, jossa hän kertoo kirjan syntymisestä. Minä pääsin vielä lukemaan kuvitettua laitosta, jota kyllä suosittelen ihan kaikille.