Kun nyt vihdoin ja viimein sain tuon Patrick Suskindin kirjan Parfyymi luettavakseni, niin pitihän se sitten myös aika nopeasti lukea.

1328122.jpg

Kirja kertoo Grenouillesta, joka omaa hyvin herkän hajuaistin. Tarina sijoitttuu 1700-luvulle ja alkaa Pariisista. Siellä Grenouille syntyy jätteiden keskelle. Jo lapsena hän herättää kummastusta ihmisissä, sillä hän itse ei tuoksu miltään. Vaikkei muut ihmiset osaakaan suoraan sanoa, miksi hän on epämiellyttävä, he kuitenkin aistivat, että jotain hänessä on pielessä.

Grenouille pyrkii parfymöörille töihin ja kehittelee siellä uusia tuoksuja. Lopulta hän kuitenkin vetäytyy vuorelle, jossa ihmisen haju ei häntä häiritse. Siellä hän päättää luoda itselleen oman hajun. Hajun, jolla hän valloittaa kaikki.

Niinpä Grenouille palaa takaisin ihmisten ilmoille ja luo itselleen tuoksun. Ensin tavallisen ihmisen tuoksun, jolloin muutkin huomaavat hänet ja lopulta ylivertaisen tuoksun, josta kaikki huumaantuvat. Sen hajun luodakseen hänen on murhattava 25 neitsyttä ja otettava heidän hajunsta talteen.

Lopulta hän kuitenkin ymmärtää, ettei vallalla ja palvonnalla ole mitään merkitystä. Hänelle vain vihalla on.

Kirjassa minua kaikista eniten kiehtoi Grenouillen tahto saada hajuja talteen ja se, mitä kaikkea hän olikaan sen vuoksi valmis tekemään. Kun hän koitti tislata kiviä tai sitten kuinka tarkasti hän neitsyeiden tuoksut otti talteen. Minua kiehtoi se paneutuminen asiaan, jota rakastaa.

Muutenkin pidin kirjasta äärettömän paljon. Nautittava tarina, johon ainakin minä upposin täysillä mukaan.